Župni izlet u Sisak, Glinu, Goru Maju i Viduševac

Dana 29.4.2017. u subotu u jutarnjim satima, zajedno s našim župnikom Alfredom, okupili  smo se ispred naše župne crkve te oko 8 sati krenuli na izlet u susjednu Sisačko – moslavačku županiju. U sam Sisak stigli smo oko 9:30h i krenuli u razgledavanje Velikog Kaptola i Sisačke katedrale, gdje nas je sa poviješću Siska upoznala ravnateljica Dijecezanskog muzeja u Sisku gospođa Spomenka Jurić.

Nakon razgledavanja krenuli smo dalje u Goru, u župu Uznesenja BDM. To je crkva koju su u drugoj četvrtini 13. st. sagradili templari. U turskim osvajanjima crkva je bila teško oštećena i kasnije temeljito obnovljena, a u drugoj polovici 19. st. dograđena u baroknom stilu. To je bila proštenišna crkva ograđena sa četiri kule. Veliku povijest krije ovo mjesto kao i njene građevine. Važno je napomenuti da je u domovinskom ratu bila uništena, a nakon rata i oslobođenja tog teritorija je započela i njezina obnova.

Obišli smo i ostali dio Banovine, točnije župe Maju, Viduševac i Glinu.  Sve su te spomenute župe bile uništene, a nakon rata ponovno obnovljene i posvećene. Broj župljana niti u jednoj župi nije velik, ali su jako gostoljubivi. U župi Viduševac, u prekrasnoj crkvi  koja je posvećena sv. Franji Ksaverskom imali smo svetu misu.

Ovim putem se od srca zahvaljujemo svima na prekrasnom gostoprimstvu i pozivamo ih da dođu u našu župu u Malešnicu.

Krasan izlet je završio sa ručkom u Marinbrodu, razgledavanjem okolice, sportskim aktivnostima (sve je zabilježeno fotićima i mobitelima, a slike su na društvenim mrežema) i pjesmom, a povratak u Zagreb bio je u večernjim satima.

Od srca hvala našem župniku Alfredu što nam je pokazao dio lijepe naše u kojoj je on obavljao službu župnika te što smo mogli čuti i vidjeti brojne ljepote, čuti i sjetiti se hrvatske teške povijesti.

 

Ksenija Fuštin

 

Ostavite komentar