Hodočašće u Fatimu i Santiago de Compostella

Povodom stote obljetnice ukazanja Blažene Djevice Marije naša župa organizirala je hodočašće u Fatimu koje je trajalo šest dana, od 4. do 9. listopada 2017. Na hodočašće je krenulo 48 vjernika, od toga 30 naših župljana, a ostali hodočasnici su bili iz Austrije, Australije i Bosne i Hercegovine.

1.dan

Okupili smo se ispred crkve Bezgrešnog začeća BDM u Malešnici. Pod vodstvom našega župnika Alfreda i osebujnoga vodiča Dražena Marjanovića iz agencije Kraljice mira krenuli smo autobusom prema Veneciji, a iz Venecije zrakoplovom prema Lisabonu. Po dolasku u Lisabon razgledavali smo katedralu, rodnu kuću sv. Antuna Padovanskoga, samostan sv. Jeronima, spomenik osvajačima.

2.dan

Nakon doručka krećemo prema Fatimi, na putu posjećujemo gradić Óbidos (opasan je zidinama i u koji se ulazi kroz vrata). Posjećujemo i Nazarêo (ribarski gradić na obali Atlanskoga oceana) u kojem se nalazi jedno od najstarijih svetišta u Portugalu. Odlazimo autobusom u grad Batahlyu gdje razgledavamo katedralu. Oko 15 sati dolazimo u Fatimu, smještamo se u hotel, nakon ručka odlazimo u razgledavanje svetišta što je i bio naš cilj. Teško je opisati osjećaje koji su se javljali na ovome svetome mjestu. U svetištu smo osjetili ljepotu, mir, blaženstvo, susreli smo puno različitih ljudi sa istim ciljem. Nakon večere smo išli na krunicu u kapelicu ukazanja gdje je naš hodočasnik Petar Šokić molio pet Zdravo Marija u drugom otajstvu. Nakon krunice je bila svečana procesija sa Presvetim Oltarskih Sakramentom. Poseban doživljaj je bio slaviti sv. misu na mjestu ukazanja, koju je predvodio naš župnik Alfred.

3.dan

Nakon doručka uputili smo se na križni put. Oko veličanstvenih postaja nalaze se stabla maslina i hrasta plutnjaka. Postaju po postaju smo stigli na vrh kalvarije gdje se nalazi kapelica s koje se proteže pogled na Fatimu. Nakon križnoga puta posjetili smo selo Aljustrel u kojem su rodne kuće vidioca Lucije, Franje i Jacinte. Usput smo vidjeli mjesto gdje se anđeo ukazao djeci. U 17 sati je bila misa u kapelici ukazanja koju je predvodio naš župnik.

4.dan

Ujutro je bila misa u 6:30 koju predvodi naš župnik, nakon toga doručak i polazak prema Portu. To je grad na rijeci Douro, drugi grad po veličini u Portugalu. Obišli smo katedralu i crkvu sv. Franje u koju je utrošeno 200 kg zlata u prahu za ukrašavanje. Nastavljamo put ka Santiagu de Compostelli (grad na sjeverozapadu Španjolske). Po dolasku smo obišli katedralu sv. Jakova Starijeg, apostola (prvi apostol koji je podnio mučeništvo za Isusa Krista)

5.dan

Razgledavanje svetišta, misa u 12:00 sati u katedrali. Na oltaru za vrijeme mise koncelebrira i naš župnik. Nakon mise prisustvujemo paljenju tamjana i kađenju, jedinstven prizor u svijetu. Nakon ručka krećemo prema Fatimi. Na putu razgled sveučilišnog grada Coimbre. U večernjim satima stižemo u Fatimu.

6.dan

U ranim jutarnjim satima iz Fatime krećemo prema Lisabonu, zatim prema Veneciji i Zagrebu. Vjerujemo da je vrijeme koje smo proveli zajedno na ovom hodočašću kroz molitvu, pjesmu, druženje svakoga duhovno obogatilo. Stvorena su i neka nova prijateljstva.

Gospo Fatimska, moli za nas!

Sveti Jakove, moli za nas!

Šima Marić

Ljilja Lasić

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Ostavite komentar