Predavanje o životu na korejskom poluotoku

Nakon večernje sv. mise u srijedu 8. studenog 2017., u ugodnom ambijentu velike dvorane pastoralnog centra, okupili smo se u lijepom broju oko vlč. Anđelka Katanec, pastoralnog suradnika naše župe i povjerenika za pastoral migranata i turista u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Vlč. Anđelko nas je riječima i fotografijama sa svoja dva putovanja u Južnu Koreju uveo u stanje društva i Crkve u toj nama dalekoj i poprilično nepoznatoj zemlji. Kao uvod ukratko nam je predstavio političku i crkvenu povijest korejskoga poluotoka. Ta je zemlja obilježena dvama značajnim povijesnim događajima: podjelom na komunističku Sjevernu i demokratsku Južnu Koreju te širenjem poruke Evanđelja od njenog dolaska u Koreju prije 400 godina i preko osnivanja prve zajednice vjernika u Pjongjangu prije samo 230 godina.

Nakon povijesnog osvrta mogli smo zornije doživjeti teške posljedice političke podjele. Vlč. Anđelko je proveo sedam veoma aktivnih dana s velikom grupom mladih ljudi – većinom Korejci, no također i mladih iz drugih zemalja svijeta – hodočaščeći uzduž granice sa Sjevernom Korejom u duhu zajedničkog traženja mira, pomirenja i jedinstva. Mogli smo se osvjedočiti o dubini i težini političkog i ideološkog jaza unutar jednog naroda. Iako južnokorejskom svakodnevicom vladaju mir, sigurnost i prosperitet, u ovim pograničnim područjima može se osjetiti napetost. Kroz brojne lijepe slike s nekoliko njihovih putovanja otkrili smo bogatstvo i osebujnost korejske kulture. Osobit interes nam je pobudila njihova raznolika i primamljiva kuhinja, a najviše smo primili gledajući ta vidljivo vesela, životna i pametna lica mladih Korejaca.

Druga serija fotografija bila je s posljednjeg putovanja našeg vlč. Anđelka, koje je bilo na poziv jednog velikodušnog korejskog župnika. Mogli smo pobliže upoznati život na jednoj korejskoj župi. Korejci zadivljuju svojom nesebičnom angažiranošću na svim poljima pastoralnog i svakodnevnog djelovanja župe. Korejci su kroz nepuna dva i pol stoljeća uspjeli oblikovati bogatu i živu crkvenu tradiciju koja je istovremeno veoma konzervativna i bliska modernim ljudima. Krv Korejskih mučenika, predvođenih sv. Andrijom Kim Taegon, i danas je sjeme brojnih obraćanja i dobrog ugleda Katoličke crkve. Vlč. Anđelko nam je omogućio da otkrijemo neke nove pristupe u evangelizaciji djece, kao i neke veoma nadahnjujuće oblike pobožnosti poput one od grmlja oblikovanih zrnaca krunice u prirodi.

Zahvaljujemo našem vlč. Anđelku, kao i našem župniku, što su nam omogućili da bolje upoznamo te drage ljude iz Južne Koreje. Iako se njihov život i situacija znatno razlikuju od naše, možemo reći da dijelimo njihove borbe, radosti i nade te da smo puno toga naučili od njihove vjerničke revnosti i životne ozbiljnosti.

Maja Herman

Ostavite komentar