Župni izlet u Požegu i Pleternicu

U ranojutarnjim satima subote 1. lipnja stotinjak hodočasnika iz naše župe krenulo je put gradova Požege i Pleternice, u posjet požeškoj katedrali i Svetištu Gospe od Suza.

Dolaskom u Požegu prvo su posjetili crkvu sv. Lovre punu povijesti – u njoj se nalaze jedne od najstarijih freski pronađenih na tom području. U toj je crkvi i napravljena zajednička fotografija svih hodočasnika.

Slijedio je posjet dijecezanskom muzeju u Požegi koji ima zbirku starih sakralnih i umjetničkih predmeta koji više nisu u upotrebi sabiranih s područja biskupije te zbirku suvremenih umjetničkih djela.
U požeškoj katedrali posvećenoj sv. Tereziji Avilskoj hodočasnike je dočekao župnik vlč. Mladen Štivin koji ih je uputio u povijest katedrale i biskupije te proveo kroz samu crkvu. U crkvi se nalazi riznica značajnih predmeta koji su skupljeni tijekom njenog postojanja, a crkva ujedno ima i kriptu posvećenu sv. Ivanu Pavlu II.

Nakon posjeta muzeju i katedrali slijedio je posjet Pleternici, odnosno Svetištu Gospi od Suza. Ondje je hodočasnicima dobrodošlicu izrazio rektor svetišta, vlč. Antun Ćorković koji je govorio o povijesti svetišta.
Održano je misno slavlje u koncelebraciji s našim župnikom vlč. Alfredom i našim župnim suradnikom vlč. Anđelkom, a pjevanje je animirao naš župni mješoviti zbor.
Nakon svete Mise hodočasnici su imali priliku za osobnu molitvu Gospi od Suza.

Hodočašće smo završili objedom i slobodnim vremenom u Pleternici nakon čega je slijedio povratak natrag na Malešnicu.

+ + +
MOLITVA GOSPI OD SUZA ~sv. Ivan Pavao II.
Gospo od suza!
Majčinskom dobrotom pogledaj boli svijeta.
Obriši suze svima onima koji trpe, zaboravljenima, očajnima, žrtvama svakovrsnog nasilja.
Daj nam svima suze kajanja i novoga života da nam one otvore srca za preporoditeljski dar Božje ljubavi.
Daj nam svima suze radosnice zbog velike nježnosti tvoga Srca po Kristu Gospodinu našem.
Amen.

Ostavite komentar