Župno hodočašće u Poljsku

– BUDIMPEŠTA-KRAKOV-AUSCHWITZ-CHESTOCHOWA-WIELICZKA
(14.-18. LISTOPADA 2019.)

1. dan

14.10. u 5 sati ujutro, ispred naše crkve „Bezgrešnog začeća“, skupina od 56 hodočasnika krenula je na nezaboravno putovanje. Cilj ovoga putovanja bila je Poljska, na čelu sa župnikom Alfredom i vodičem Slavom Mandurićem. Pričom i molitvom stigli smo do našeg prvog odredišta, a to je bila Budimpešta.
Vozeći se autobusom panoramski smo razgledali Peštu, a nakon Pešte odlazimo na Budim i tu smo vidjeli kraljevsku palaču, crkvu sv. Matijaša gdje smo molili krunicu i slavili sv. misu. Potom smo išli do Ribarske tvrđave koja ima 7 tornjeva s vjerojatno najljepšim pogledom na Budimpeštu.

2. dan

Nakon doručka nastavljamo naše putovanje praćeno molitvom i pjesmom. Vozimo se kroz Tatre u Slovačkoj te dolazimo do grada Wieliczka, poznatog po rudniku soli. U crkvi sv.Klementa slavili smo misu koju je predvodio naš župnik. Nakon mise u pratnji lokalnog vodiča odlazimo u razgledavanje rudnika soli koji je pod zaštitom UNESCO-a.
Rudnik ima više od 300 km rudarskih puteva, a za posjetitelje je otvoreno tek 1% rudnika. Spuštali smo se stubama (njih 810) na dubinu 135 m, odnosno 44 kata. U rudniku smo vidjeli brojne skulpture (sve izrađene od soli) poznatih ličnosti: Ivana Pavla ll, Nikole Kopernika, sv.Kinge (koja je zaštitnica rudara), umjetna jezera itd. Najpoznatija atrakcija u rudniku, ujedno i najveća podzemna crkva na svijetu, crkva je sv.Kinge, koju su tri rudara isklesala bez pomoći strojeva, vođeni Božjom blizinom i pomoći: „jer mi smo sol zemlje, mi joj dajemo okus i čuvamo je da ne obljutavi“.

3. dan

Nakon doručka krećemo prema svetištu Ivana Pavla ll. Mi smo imali sreću da baš na godišnjicu proglašenja budemo prisutni u njegovom svetištu. Sv. misu smo imali u kripti sv.Ivana Pavla ll. gdje se nalazi ploča sa njegova groba u Rimu i relikvije. U donjoj crkvi nalazi se Oratorij na kojem se prikazuje Ivan Pavao ll., Majka Božja s djetetom Isusom iz Marije Bistrice i kardinal Alojzije Stepinac. Nakon ovog svetišta odlazimo na brdo Wawel gdje se nalazi stari grad WAWEL. Tu se nalazi katedrala sv. Stanislava i Vjenceslava. Ujedno je i mjesto krunidbe te ukopa poljskih kraljeva, političkih vođa i krakovskih biskupa. Ovdje se također nalazi i kraljevska palača, a iznad ulaza u dvorište stoji natpis: „KAD JE BOG S NAMA TKO JE PROTIV NAS“. Sa Wawela se spuštamo na glavni trg Krakowa koji je jedan od najvećih u Europi, a smatran najljepšim na svijetu.

4. dan

Nakon doručka smo se uputili na cjelodnevni izlet u Jasnu Goru, ujedno i najveće Gospino svetište u Poljskoj koje se nalazi u gradu Chestachowi. Ovo je svetište smješteno na brdu unutar grada. Predmet štovanja je slika „Crne Gospe“, koja se nalazi u crkvi „Rođenja Marijina“ unutar pavlinskog samostana. Tu Gospinu sliku Poljaci smatraju najdragocijenjenijim blagom. Ovdje smo slavili sv. misu i križni put, individualne molitve pred slikom te klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

5. dan

U ranim jutarnjim satima napuštamo hotel i krećemo prema Auschwitzu – najvećem nacističkom logoru. Na samom ulazu prolazimo kroz detaljnu kontrolu, gdje poviše stoji natpis: ,„RAD OSLOBAĐA“. Prolazeći kroz zgrade logora (memorijalnog centra) dalo se primijetiti da smo svi vidno potreseni prizorima koje smo ugledali. U logoru smo obišli i ćeliju franjevca Maksimilijana Kolbea. Ovaj se poljski fratar dragovoljno žrtvovao za jednog zarobljenika koji je imao puno djece. Umjesto njega, bio je mučen te naposlijetku i ubijen.
Nakon obilaska logora vozimo se do Wadowica, rodnoga mjesta Ivana Pavla ll. Njegova rodna kuća danas je muzej. Bili smo nazočni misi na poljskom jeziku na kojoj je koncelebrirao naš župnik.Na popločanom trgu ispred crkve nalaze se ploče na kojima su uklesane države koje je pokojni Ivan Pavao ll. posjetio za vrijeme svoga pontifikat te smo tako naišli na ploču u kojoj je uklesano ime HRVATSKA i godine 1994.,1998. i 2003. Nakon svečanog ručka slijedila je vožnja kroz južnu Poljsku, zatim dolazimo u 2 sata ispred naše crkve od kud je i krenulo hodočašće.

Zahvalni smo dragom Bogu za ovo zanimljivo i poučno putovanje i svima želimo mir i dobro do našeg slijedećeg hodočašća. (Ljilja Lasić, Šima Marić)

Ostavite komentar