ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA B.D.MARIJE

ZAGREB,MALEŠNICA-ORANICE

Povijest sabiranja Božjega naroda na našim prostorima traje od 1966. godine, kad je tadašnji vrapčanski župnik Janez Smolič odlučio pronaći mjesto za bogoslužje na Oranicama, kao filijali župe Vrapče. Velikodušnošću i zalaganjem njega osobno, kao i sestara kćeri kršćanske ljubavi, kupljena je kuća i gospodarske zgrade u Oranicama 28. Mise su se započele održavati u gospodarskoj zgradi, dok su sestre okupljale djecu na vjeronauk u kući. Za duhovno se dobro župe zauzimao tadašnji vrapčanski župnik p. Rudi Štavar, koji je zbog gradnje kapele skoro završio u zatvoru. Uskoro je broj vjernika rastao, tako da je blagopokojni nadbiskup Franjo Kuharić, na prijedlog vrapčanskog župnika p. Mate Matića, dekretom br. 6/1982, od 4. siječnja 1982. godine utemeljio župu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nadbiskup upravu nove župe povjerava ocima lazaristima, a prvim je župnikom imenovan p. Marijan Pavlović. 1997. godine, tadašnji apostolski administrator kardinal Franjo Kuharić dekretom br. 1652/1997 od 22. kolovoza 1997. godine, određuje nove župne granice prema župama Špansko i Stenjevec te time i omeđuje ovaj istočni dio naselja koje se od sredine osamdesetih zaokružilo na prostorima nekadašnjih kukuruzišta Donjega Vrapča, a zove se Malešnica prema ulici koja postaje novom granicom. 2001. godine dolazi do promjene župnika te župnikom postaje p. Vinko Tomić. Njegovom zauzetošću ubrzo se pronalazi zemljište za novu crkvu te u rekordnom vremenu (od godine dana) rješava svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju nove crkve. 19. listopada 2002. godine, Zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić, blagoslovio je kamen temeljac, čime je označen početak gradnje ove naše župne crkve i popratnih zgrada. Svečanom procesijom na Cvjetnicu 2004. godine, svečano smo prešli iz stare kapele u novu, još nedovršenu crkvu, koju je također Nadbiskup blagoslovio 23. svibnja 2004. godine. Nakon pet godina od početka gradnje, dovršenu je i posvetio Uzoriti gospodin Josip kard. Bozanic, 14. listopada 2007. godine.

Pastoralne Aktivnosti

Misna slavlja se služe nedjeljom u 8, 9.30, 11.00 i 18 sati, a ljeti u 8,11 i 19 sati. Radnim danom misna slavlja se služe u 18.00 sati, a subotom u 8.00 sati. Prije svete mise se moli krunica kao priprava za sv. Misu. U Korizmi molimo put križa petkom i nedjeljom prije večernje sv. Mise.

U župi su ustrojena pastoralna i ekonomska vijeća. Pastoralno vijeće broji petnaest članova. Na čelu vijeća Ivica Pavković. Sastaju se četiri puta godišnje te zajedno s pastoralnim osobljem organiziraju vjerski i društveni život u zajednicama. Ekonomsko vijeće broji Tri članova. Na čelu vijeća je Tomo Dužević. Sastaju se sa župnikom po potrebi, a najmanje četiri puta godišnje.

U skupini čitača je oko 12 članova, a četvoro laika su i djelitelji Pričesti. Ministrantska skupina broji oko 16 ministranata. Sastaju se svake subote. U vjeronauku 3. i 8. razred uključeno je više od dvijestopedeset vjeroučenika. Prva sveta Pričest i sv. Potvrda slavi se svake godine. Aktivna je molitvena skupina koja broji oko dvadesetak članova, a sastaju se subotom. Uz zajedničku molitvu prigoda je to da se međusobno upoznaju i izmjene iskustva.