Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

sinoda-otvaranje-1-12Nakon dugogodišnje pripreme, 8.prosinca u Zagrebačkoj katedrali euharistijskim slavljem u 18h, započela je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, a geslo ovog važnog događaja i za čitavu Crkvu u Hrvatskoj je “Hodimo u novosti života”. Slavlje je započelo procesijom iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, s oko dvije stotine svećenika, te vjernicima laicima, izabranim članovima Sinode koji će tijekom naredne godine sudjelovati u sinodskim zasjedanjima. Prvo zasjedanje Sinode se održava u petak i u subotu, 9. i 10. prosinca 2016. godine u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29a) u Zagrebu. „Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije“ tema je prvog zasjedanja, a članovi Sinode raspravljat će o navještaju Božje riječi, evangelizaciji, katehezi i vjeronauku, življenju Radosne vijesti i Objave.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svom je pismu pozvao „sve vjernike, svu braću svećenike i redovnike, sve redovnice, bogoslove i sjemeništarce te redovničke kandidate i kandidatice, obitelji, očeve i majke, djecu i mlade, djedove i bake, da se ponajprije molitvom uključimo u sinodska zasjedanja, da svi osjetimo zahvalnost za našu Crkvu i molimo Duha Svetoga da nas nadahnjuje i prati u tome važnom događaju“. Cijelo pastirsko pismo kardinala Josipa Bozanića možete pročitati na: kardinalovopastirskopismo

prvo-zasjedanje-012ŠTO JE SINODA ?

Sinoda je najznačajnije okupljanje jedne mjesne Crkve u određenome povijesnom trenutku. U tome smislu, i kanonsko pravo navodi da je Sinoda skupština izabranih svećenika i drugih vjernika partikularne Crkve koji imaju zadatak pomoći dijecezanskom biskupu na dobrobit čitave biskupijske zajednice. Ukoliko pak gledamo etimološki, riječ sinoda potječe iz grčkoga jezika i njezino je doslovno značenje „doći zajedno“, „zajednički put“ (synodos). Gledajući to etimološko značenje same riječi sinoda, možemo doći do zaključka da je sinoda zapravo zajednički hod svih članova jedne mjesne Crkve s ciljem da se pomogne (nad)biskupu u vođenju zajednice vjernika. Od Prve sinode Zagrebačke nadbiskupije koja je održana za vrijeme nadbiskupa Antuna Bauera prošlo je čak 90 godina. Taj podatak nam jasno govori da je sinoda izrazito važan događaj mjesnu Crkvu i da bi se svi vjernici trebali barem molitvom uključiti u sinodska zasjedanja.

KOJE SU TEME ZASJEDANJA ?

druga-sinoda_logoNaime, u tome ćemo tematskome području promišljati i raspravljati o navještaju Božje riječi u našim zajednicama, o evangelizaciji, katehezi, vjeronauku, te o življenju Radosne vijesti i Objave u našemu svakodnevnom životu. To su teme bliske svakome vjerniku, jer bitno smo upućeni na riječ Božju u euharistijskome slavlju, u drugim oblicima bogoslužja, u molitvenim zajednicama, u obitelji. Dovoljno je samo prisjetiti se koliko pojedine župne zajednice u našoj Nadbiskupiji pridaju pozornosti riječi Božjoj, pa organiziraju, npr. biblijska bdjenja, danonoćno čitanje Svetoga pisma i sl. Sve je to pokazatelj da je riječ Božja živa i da ima svoje mjesto u našemu svakodnevnom vjerničkom hodu. Nadalje, susrećemo se s različitim oblicima vjerskoga odgoja u našoj nadbiskupiji (župna kateheza, školski vjeronauk, vjerski odgoj u predškolskim ustanovama). Tu želimo vrednovati prijeđeni put i biti otvoreni prema novim izazovima koje pred nas stavljaju vrijeme i kontekst u kojemu živimo.

KOJI SU CILJEVI SINODE ?

Glavni cilj sazivanja i odvijanja Sinode svakako je duhovna i pastoralna obnova naše Nadbiskupije. To je znakovito sadržano i u geslu Sinode: „Hodimo u novosti života“ (Rim 6,4). Toliko se toga dogodilo na crkvenom i društvenom planu od posljednje Sinode Crkve zagrebačke 1925. godine, čiji zaključci su još uvijek na snazi u našoj mjesnoj Crkvi. Zato, upravo Sinodom želimo snažnije odgovoriti na pitanje tko je za nas Krist, što je za nas Crkva, osnažiti vjernost Kristu i Evanđelju, savjetom pomoći Nadbiskupu u vođenju naše mjesne Crkve, posvijestiti poslanje kršćana u društvu i ojačati prisutnost u svijetu, potaknuti novi dinamizam, jačati i razvijati komunikaciju i zajedništvo u biskupijskoj zajednici.

To su neki ciljevi, odnosno izazovi o kojima govorite u Vašemu pitanju, i toplo se nadam da će nas navedeni izazovi usmjeriti prema plodovima koje bi Sinoda trebala donijeti. Na tu nakanu i molimo u našoj mjesnoj Crkvi, pa ujedno i koristim ovu prigodu pozvati sve vjernike naše Nadbiskupije da svojim molitvama pridonesu uspjehu Sinode.

 

Ostavite komentar