Župni blagdan

Proslava župnog blagdana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije će se održati 8.prosinca. Toga dana bit će 2 svete mise: svetu misu u 8 sati predslavit će vlč. Miroslav Lesičar, župnik iz Draganića, a večernju svetu misu u 18 sati predslavit će don Damir Stojić.

Uoči župnog blagdana imat ćemo trodnevnicu. Svete mise s početkom u 18 sati predslavit će svećenici iz našeg dekanata:

5.12. – vlč. Luka Slijepčević, župnik iz župe sv.Barbare – Vrapče

6.12. – vlč. Rudolf Belko, župnik iz župe don Bosco – Podsused

7.12. – vlč. Mato Matić, župnik iz župe BDM Žalosne – Špansko

*Što se slavi na blagdan Bezgrešnog začeća BDM ?

Dana 8. prosinca po rimskom obredu Crkva slavi blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, izražavajući zupniblagdan1time svoju vjeru koja je konačnim činom utvrđena od pape bl. Pija IX., u sljedeću vjersku istinu: ,,da je blažena Djevica Marija, u prvom času svoga začeća, po posebnoj milosti i povlastici svemogućega Boga, predviđajući zasluge Isusa Krista Spasitelja ljudskoga roda, bila očuvana neokaljanom od svake ljage istočnog grijeha.’’

Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije je katolička dogma, koja tumači da je jedinstvenom Božjom povlasticom, Blažena Djevica Marija očuvana od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha.
Često se zamjenjuje s doktrinom, kada je Marija začela Isusa, a zapravo radi se o dvije različite pojave. Prema dogmi, Marija je začeta na normalni biološki način, ali njenu dušu je stvorio Bog u vrijeme njenog začeća.

Dogma o Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije proglašena je na današnji dan 1854. Četiri godine kasnije Marija se pod tim imenom ukazala Bernardici u Lourdesu.

Ostavite komentar