Molitvena obljetnica za žrtve Domovinskog rata

U subotu, 18. studenoga 2023. svečano smo obilježili 32. obljetnicu pada Vukovara i Škabrnje prisjećajući se tako svih žrtava Domovinskog rata. Program je započeo molitvom krunice koju je predmolila muška molitvena zajednica, nakon čega je uslijedio križni put čije su postaje čitali mladi naše župe. U 18.30 sati započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik, vlč. Antonio-Mario Čirko u koncelebraciji s vlč. Dariom Kralom, pastoralnim pomoćnikom, a pjesmom su slavlje uzveličali župni zbor i zbor mladih Hilarus.

Župnik je u svojoj propovijedi istaknuo snagu i važnost molitve, posebice onu svete krunice, koja je u ratno vrijeme imala, a i danas još uvijek ima bitnu ulogu očuvanja zajedništva čija je poveznica upravo Bog. Molitva i vjera, nastavlja, daju nam snagu spoznaje da sve žrtve i patnje nisu bile uzaludne, a odnos s Isusom je taj koji ozdravlja ranjene nutrine u kojima često vlada osjećaj straha i očaja. U nastavku je župnik naglasio važnost svjedočenja o događanjima tijekom Domovinskog rata, posebice mlađim generacijama, kojima je potrebno prenijeti osjećaje jedinstva, vjere i ljubavi koji su bili prisutni u hrvatskom narodu tih turbulentnih godina.

Nakon završetka misnog slavlja, general zbora Josip Lucić podijelio je s okupljenom župnom zajednicom svoje osobno svjedočanstvo u kojem je istaknuo ljubav prema Bogu i domovini kao ključne faktore u stvaranju neovisne hrvatske države. Snaga koju je stvorio hrvatski narod, nastavlja general, zasnivala se na snazi obitelji, kao i na vjeri i nadi baka, djedova, očeva i majki koji su tu nadu kroz stoljeća ulijevali u svoju djecu. Ista vjera i nada rasplamsali su se 90-ih godina kada su sile zla pokušale na sve moguće načine zatrti ideju o hrvatskom identitetu.

General Lucić napomenuo je da duhovno jedinstvo cjelokupnog hrvatskog naroda, kao i liječenje rana nastalih u Drugom svjetskom ratu, nije bila laka zadaća, ali da su pritom dvojica ključnih figura odigrali iznimno važno ulogu. To su bili dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik te kardinal Franjo Kuharić koji je u svojim propovijedima vjerno hrabrio hrvatski narod. Iako često tako blizu poraza, hrvatski su branitelji čvrsto vjerovali u pobjedu, čemu je pridonijela i velika žrtva Vukovara koja je u tim trenutcima osigurala vrijeme da se podigne, u povijesti najjača hrvatska vojska s preko 200 000 vojnika, organiziranih u 65 brigada iz svih dijelova Lijepe Naše, Bosne i Hercegovine te inozemstva. Tako će datum 18. studenoga 1991. ostati upamćen kao dan kada se Vukovar slomio, ali se Hrvatska uspravila.

Na kraju svoga svjedočanstva, general Lucić zaključio je da snaga hrvatskog naroda leži u zajedništvu koje nismo imali stoljećima, a sanjale su ga i iščekivale tisuće i tisuće naših predaka, kao i u snazi hrvatske vojske, naše katoličke vjere u Boga i ljubavi prema hrvatskome narodu. Kao što je tada vjerovao u pobjedu, nastavlja general, tako i danas vjeruje u budućnost novih generacija kojima savjetuje da ne budu suviše okrutni prema svojoj domovini koja je krvavo stvorena uz ogromnu žrtvu i stoljetno iščekivanje. Iako nije savršena, ona je naša i bit će onakva kakvu ćemo je mi izgraditi.

Ostavite komentar