Caritas

Župni Caritas započeo je s radom 2008. godine. Razlog osnivanja Caritasa je pružanje pomoći sve većem broju obitelji koje teško drže korak s vremenom u kojem živimo.152cfadb30 Trenutno Caritas brine za 30-tak obitelji, a tijekom godine i o onima kojima je hitno potrebna kratkotrajna pomoć. Pomažemo svim ljudima koji nam se obrate sa područja naše župe bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, i bez obzira na to  da li prakticiraju svoju vjeru.

O potrebama naših korisnika brine dvadesetoro predanih i nesebičnih volontera. Naši volonteri obilaze starije i nemoćne, pomažu u kući, pružaju psihosocijalnu pomoć razgovorom i savjetovanjem. Suradnja sa patronažnim sestrama, centrom za socijalni rad i ostalim stručnim službama znatno poboljšava rad župnog Caritasa.

Radu Caritasa pridonosi odlična suradnja s župnikom, župnim zborom, zborom mladih Hilarus, kreativnom radionicom i župljankama koje nam peku odlične kolače za prodaju. Kolače i slasna peciva također nam daruju slastičarne i pekarne sa područja naše župe.

U dogovoru sa župnikom od župljana prikupljamo prehrambene namirnice i higijenske potrepštine i darujemo ih našim korisnicima. Pakete sa hranom volonteri dostavljaju obiteljima sa više djece i nedovoljnim prihodima, starima i nemoćnima.

Tijekom godine sudjelujemo u nekoliko akcija koje organizira Zagrebački Caritas, a osmišljavamo i svoje župne akcije npr:

  • „Dobro srce za topli dom“ – nabava drva za ogrjev
  • „Kad činiš dobro, čini dvostruko dobro“ – prodaja lampiona za svetkovinu Svih svetih
  • za proslavu Majčinog dana u župi sv.Barbare – Vrapče, darovali smo kolače
  • mjerenje šećera u krvi i tlaka za dan bolesnika
  • posjet bolesnicima u psihijatrijskoj bolnici sv.Ivan u Jankomiru
  • prikupljanje pomoći za poplavljene kojima smo poslali pun kamion i kombi hrane, higijenskih potrepština u Slavoniju i BiH
  • prodajna izložbe prigodnih ukrasa za Božić i Uskrs
  • pečenje, pakiranje i prodaja kolača za Uskrs i Božić
  • prikupljanje i podjela školskog pribora, udžbenika i torbe za školu

Radom Caritasa dokazali smo da su srca ljudi i dalje otvorena za one najpotrebitije te da se uz vjeru i malo odricanja može mnogo pomoći. U radu Caritasa može sudjelovati svatko bez obzira na finacijske mogućnosti jer ponekad iskrena molitvs, osmijeh i topla riječ mogu značiti mnogo onima koji se osjećaju zaboravljeni

Stoga ako se želite uključiti u rad našeg Caritasa volontiranjem ili donacijama u hrani, higijenskim potrepštinama, namještaju, radu, novcu možete nam se obratiti na broj 098/819-542 ili župniku u radno vrijeme župnog ureda.

Do 20. prosinca ove godine župni Caritas podjelio je :

5341 kg hrane; 1011 kg higijenskih potrepština; 8265 kg odjeće; 679 kg obuće; 301 kg igračaka, 18 kg lijekova; 300 lit vode u bocama; 5kg baterija i svjieća; 26 pari gumenih čizama; 8 lopata, 2 metle; 8 madraca za krevet; 9 dječjih kolica;2 dječije stolice zs hranjenje; 5 hodalica za bebe; 2 stola za prematanje beba; 4 pisaća stola; 6 stolica za radni stol;10 ormara; 5 televizora; 4 auto sjedalice za bebe;1 bicikl za odrasle; 30 kom jastuka; 39 kom deka i jorgana; 15 školskih torbi; 1 pegla; 7 tepiha; 35 paketa pelena za bebe i 15 paketa pelena za odrasle; 1 štake za i jedan štap za pomoć u hodanju;

Kako i gdje možete pomoći?

Župljani koji se žele uključiti u volonterski, karitativni rad, pružiti pomoć socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima, posjetiti bolesne i starije osobe ili se žele samo informirati o našem radu mogu to učiniti utorkom poslije večernje svete mise ili prema dogovoru s voditeljicom župnog Caritasa, gđom. Gordanom Grebenar  098/819-542.

Donacije:

– novčane donacije možete uplatiti na br. žiro računa Župe: 2360000-1102114918(OIB 44931627211) sa naznakom za župni Caritas

– donacije u naravi preuzimamo po dogovoru ili sami dolazimo po iste

Radno vrijeme:

– utorkom iza svete mise – za korisnike Caritasa

– svaki radni dan prije i poslije svete mise primamo vaše darove u prostorijama pastoralnog centra

– možete nas kontaktirati na br.mob. 098/819-542 ili 091/9565-619

Pozivamo vas da zajedničkim snagama učinimo mnoga dobra dijela, te da budete uz nas u pomaganju bližnjima.

Comments are closed.