O ŽUPI

Ovim djelom župe upravljali su svećenici lazaristi iz župe sv. Barbare – Gornje Vrapče. Još 1966. godine, tadašnji vrapčanski župnik Janez Smolič odlučio je pronaći prostor za bogoslužje na Oranicama. Njegovim zalaganjem, kao i zalaganjem sestara Kćeri kršćanske ljubavi, kupljena je kuća i gospodarske zgrade u Oranicama 28.

Mise su se slavile u gospodarskoj zgradi, dok su sestre okupljale djecu na vjeronauk u kući. Kako je broj vjernika rastao, tako se ukazala sve veća potreba za osnutkom nove župe. Tako je blagopokojni nadbiskup Franjo Kuharić, na prijedlog tadašnjeg župnika Gornjeg Vrapča vlč. Mate Matića,  dekretom br. 6/1982, od 4. siječnja 1982. godine osnovao župu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nadbiskup upravu nove župe povjerava ocima lazaristima, a prvim je župnikom imenovan p. Marijan Pavlović.

2001. godine dolazi do promjene župnika. Župu preuzima novi župnik u osobi p. Vinka Tomića, koji se zdušno zalagao u izgradnji župne crkve, župne kuće i pastoralnog centra tako da je, uz aktivne i zauzete župljane, puno toga napravljeno. Već 19. listopada 2002. godine, zagrebački nadbiskup, mons. Josip Bozanić, blagoslovio je kamen temeljac, a 23. 5 2004. godine ista je i blagoslovljena. Nakon pet godina gradnje, crkvu je posvetio kardinal Josip Bozanić, 14. listopada 2007. godine.

U kolovozu 2013. godine dolazi do promjene župnika. Dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, broj: 1495/2103., od 3. srpnja 2013. godine za župnika je imenovan vlč. Alfred Kolić.

Župa Malešnica nalazi se na zapadnom djelu grada Zagreba, južno od župe sv. Barbare Gornje Vrapče, sjeverno od Španskog. Na istoku graniči sa župom Uznesenja Blažene Djevice Marije Stenjevec, a na zapadu sa župom sv. Nikole Tavelića, Kustošiija. Naselje, po zadnjem popisu stanovnika, broji oko 12. 000 stanovnika, od toga oko 7.800 vjernika

Comments are closed.