Župni zbor

Župa Bezgrešnog začeća BDM Malešnica – Oranice

Voditeljica: s. Jelena Lončar članica Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice.

Orguljašica: Klaudia Čuljak

   00387244

Naš župni zbor nastao je iz male i hrabre grupe pjevača koji smo se okupljali u maloj kapelici na Oranicama. Kad smo dobili na župu časnu sestru Jelenu Lončar, našoj sreći nije bilo kraja. Počeli smo vježbati s puno žara i svaka nova naučena pjesma bila nam je na radost i ponos. S. Jelena je bila strpljiva, uporna i mi smo je jako zavoljeli te nam je bio težak rastanak kad je premještena iz naše župe u Žepče. Nakon toga dobili smo s.Samuelu Markanović koja nas je preuzela te je svojom kreativnošću i znanjem znatno doprinijela našem zboru. Ipak, s.Samuela je premještena u Žepče te nam se opet vratila s. Jelena koja opet preuzima naš zbor.

Važan čimbenik za svaku župu uz ostale skupine, koje su prisutne i koje zapravo čine živu zajednicu Isusovih vjernika, svakako je župni zbor. On ima veliku važnost u liturgijskim slavljima. Oduvijek su slavlja bila praćena glazbom jer to stvara ugođaj veselja. A kada se nešto slavi onda je i veselo.
00387243 Veselje je oznaka kršćanstva, a  sv. Pavao podsjeća …psalmima, hvalospjevima,  pjesmama duhovnim od srca pjevamo hvalu Bogu… To se doista i događa u našoj župnoj zajednici. Svakodnevna okupljanja na probe pjevanja bilo zbora mladih, bilo dječjeg zbora, bilo velikog župnog zbora, kroz cijeli tjedan iz neke dvorane odjekuje pjesma.

Veliki župni zbor broji 29 članova. Posebna odlika ovih ljudi, žena i muškaraca jest ljubav prema pjesmi, pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i nesebičnost kad je u pitanju pomoć drugome. Počeli smo kao mala zajednica u prostoru koji nije bio adekvatan, ali kako je rasla naša crkvena zgrada rastao je i broj pjevača.

Uz pjesmu i druženje nastojimo pomagati jedni drugima, radovati se jedni drugima, moliti jedni za druge, pa nas sve to čini jednom zajednicom u kojoj se svi međusobno poznajemo. Volimo upoznavati druge osobe pa organiziramo druženja zborova koje vode Marijine sestre. Točnije nastojimo kroz naš rad povezivati i upoznavati ljude sa karizmom Družbe Marijinih sestara te širiti pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji od Čudotvorne medaljice budući da je s. Jelena iz Družbe Marijinih  sestara Čudotvorne medaljice. Kao zbor volimo otići u goste, ali volimo goste pozvati i lijepo ugostiti. Redovito sudjelujemo na duhovnim obnovama koje također organiziraju Marijine sestre za zborove te se tako  duhovno i stručno usavršavamo.

Sudjelujemo na smotrama zborova te tako obogaćujemo jedni druge i učimo jedni od drugih. Držimo se one izreke  –  tko pjeva dvostruko moli –  tako da nam je pjesma prvenstveno molitva koju upućujemo Bogu i kojom hranimo svoju dušu, koja nam je odmor od napornog rada i veselje kojim svjedočimo Božju ljubav i dobrotu. Radosni smo i otvoreni za svaku novu osobu koja nam se pridruži jer ju smatramo Božjim darom. Bog nam je darovao mnoge darove, a jedan od darova je glas kojim njega možemo slaviti i hvaliti.

Župni zbor ima probe petkom poslije večernje svete mise. Pozivamo nove pjevače da se priključe župnom zboru.

Članovi zbora

Soprani: Ankica Salopek, Ljiljana Batarilo, Ana Domović, Verica Dumić, Marija Filipović, Ksenija Fuštin, Janja Herman, Nadica Hlad, Anica Jambrešić, Josipa Juhar, Ružica Kruljac, Mira Radoš, Vlatka Smerdel, Marija Vidonis, Milica Višak, Branka Tucak Razum.

Slikovni rezultat za choirAlti: Vesna Haramina, Lidija Starjački, Marija Bakarić, Marija Fadjević, Ankica Matić, Marija Grgat.

Tenori: Darko Lončar, Ivo Marković, Zvonko Milković, Mijo Mraz.

Basi: Ante Perković, Ante Grebenar, Robert Vlajčević.

Comments are closed.